myTaste.se

Min årsresumé 2014

                
Håkan hellström på Ullevi                                                                     Jag och mina vänner på möss påtagning         
 
Bråvalla- världens skönaste vecka med skönaste gänget. Sjukt kul och måste/ kommer göras om nästa år.
 
                
Jag och Tove på popaganda 14                                                             Kents egna festival kentfest
 
Detta år har jag gjort så mycket kul när jag tänker på det. Jag har tagit körkort, tagit studenten, fått egen bil, varit volontär på festival, besökt 3 festivaler (kentfest, Bråvalla och Popaganda), gått på håkan på ullevi, fått mitt första riktiga jobb, varit arbetslös på riktigt och left allmänt underbart under sommaren på båtar, i skärgården och besökt göteborgs skärgård för första gången. Tack år 2014 och jag hoppas 2015 blir lika bra men kanske till och med bättre. 
 
Tänkte svara på några roliga frågor om mitt år också som jag ställt till mig själv..
Gjorde du något 2014 som du aldrig gjort förut? Jag har gjort massa saker detta år som jag aldrig gjort förut. Lärt mig köra bil, tagit studenten, gick ut på en klubb för första gången. Ja jag har ju haft det där övergångsåret från ung till vuxen. Så jag har betalt min första faktura det här året också. Men det absolut läskigaste och mest annorlunda var nog att jag fick mitt första "every day" jobb. Att jobba är så annorlunda mot skolan. När man gick i skolan kunde man sova genom klasser om man var trött, skippa dagar bara för en enkel förkylning, åka på semester var man ville och massa gratis nödvändigheter som busskort, CSN och gratis lunch. Nu har man ett helt annat ansvar och en helt annan ekonomi där räkningar (telefon och bensin) ska betalas och man ska sätta in på sparkonto och man ska göra budget och helst av allt gå till jobbet no matter what oavsett om man svimmar av förkylning typ. Iaf det jag har/hade. 
 
Genomdrev du någon stor förändring? Genom drev tar jag som något man gjort av ren vilja. Och det kan jag ju inte säga direkt att jag gjort. Dock gjorde jag en stor förändring med min kropp genom att tatuera mig för första gången och det ångrar jag inte! Jag tatuerade in ett citat från min favroit låt av kent. Och för er som inte vet det så hade jag helt ärligt inte klarat av mina tonår utan Jockes texter. "Jag är livrädd för att leva och dödsrädd för att dö men älskling vi ska alla en gång dö" Det står dels för det jag gick igenom med låten och som en push till mig själv att inte vara rädd för döden. Den kommer knacka på min dörr vad jag än gör iaf så yolo hur som helst.
 
Vilket datum från år 2014 kommer du alltid att minnas? Wow helt klart 11 Juni. Dagen jag tog studenten. Mäktigaste dagen hittils i mitt liv. Måste dock säga att det inte alls kändes lika bra och fantastiskt som alla sa. Jag hade nog lite för höga förväntningar, men att åka flak är nog det roligaste jag har gjort i mitt liv. Så galet. Vi hade ett flak med 300 personer tror jag. Rätt så säker. Kommer även aldrig glömma 7 juni på ullevi med Håkan hellström. Det var ren magi.
 
Bästa köpet? Min bil och min data. Min bil köpte jag dock för 1 krona av min farfar så den kanske inte räknas, haha. Men bor man på landet som jag så klarar man sig inte utan en bil. Jag menar, det går inte ens bussar hit typ. Synd bara att det gick sönder här om dagen och att verkstaden inte öppnar fören 7 januri, men det är bara och vänta. Och sen min MacBook som jag köpte nu. Har velat ha en dator så länge, alla mina senaste har jag fått av skolan så har inte ägt något själv. Så nu investerade jag i en egen MacBook Air och jag är mycket nöjd. 
 
Vad önskar du att du gjort mer? Jag önskar att jag kanske skulle varit mer öppen för att träffa nya människor eller att liksom hålla kontakten med alla nya människor. Och varit mer öppen för att träffa någon ny. Men det är bara jobba vidare med det 2015.
 
Bästa boken du läste i år? Detta är en gammal goding men törnfåglarna skriver av Colleen McCullough. Den var så otroligt bra! Jag köpte den för 3 kr på en loppis utan att ens hört talas om den. Så bra skriven och så bra skildring av karaktärern att jag inte ens vet vad jag ska säga förutom LÄS DEN!
 
Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Detta år har varit som en berg och dalbana. Först tog mitt förhållande slut och jag var mycket ledsen, sen fick man körkort och tog studenten och var super glad med världen vid sin sida. Sen märkte man att vuxen livet inte alls var som jag ville och att inte få ett jobb på en gång som alla andra tär på självförtroendet. Men generellt så har jag varit rätt så glad,
 
Vad spenderade du mest pengar på? Mitt körkort kort sagt.
 
Vad gjorde du på din födelsedag 2014? Ja det var ju inte ens 2 veckor sen, haha. Jag åt middag och gick sedan ut på den lokala baren harrys. Super mys och kul med ett live band som mina vänner lyckades få att spela ja må hon leva. 
 
Mest stolt över? Att jag lyckades ta mitt körkort på mindre än två månader från att jag för första gången övningskörde, innan min deadline, på första försöket och under 10 000 kr. 
 
Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Inte tänka så mycket, försöka leva mer hållbart och att göra mer saker jag mår bra av. Jag tänker dessutom satsa stenhårt på min kondition och löpning. Jag har bestämt mig för att klara av midnatssloppet på hyfsad tid för att vara nybörjare. Jag tänker utmana mig själv också till att göra saker som man kanske inte känner sig så bekväm i, som au pair kanske. 

River Island

Har så länge velat ha ett par sådana här skor. Ända sen som de blev "populära". Men har aldrig hittat några som var billiga nog eller snygga nog. Men nu när jag var och handla lite på rean så såg jag dessa på River Island och de var nedsatta till 149 kr!? Jag kommer ihåg att jag kollade på dessa förut för ett tag sen men köpte de aldrig, så nu när de var på rea så var jag tvungen att slå till!
 
Från något till något helt annat.. Hur sjukt är det inte att imorgon är sista dagen på 2014. Detta år har varit så bra med några få hål. Jag började året med att bli dumpad, tog körkort, tog studenten, sprang mitt första lopp, levde en stund som deprimerad arbetslös för att sedan få mitt första jobb. Detta år har varit ett av dem bättre. Det finns så många vänner som jag inte fören detta år på riktigt fått kontakt. Men jag är sten säker på att 2015 kommer bli ännu bättre. 2015 ska bli året som jag tar träningen och kosten på allvar, springer mitt första 10 k lopp, åka som au pair ifall allt går som jag vill och året jag fyller 20 aka systemetålder!
 

Glasstårta



För som vill göra denna extremt goda glasstårta så är det super enkelt! 
 
2 l Vaniljglass eller mer
1 l mango sorbet eller annan smak
Kolasås
 
Börja med att välja ut en rund skål du tycker passar antalet personer i storlek och klä insidan med plastfolie. Pressa sedan ut så mycket glass du vill på kanterna. Det görs lättast om du låter glassen stå 10 min innan. Spara rum i mitten. Ställ in i frysen ca: 1-2 h. Gör sorbet på vilken smak du vill, jag gjorde mango, och fyll hålet. Du gör sorben genom att göra socker lag (koka socker och vatten tills sockret är helt upplöst) och mixa med mango. Ställ nu in i ca: 2 h innan servering. Garnera med marängen, ringla kolasås över och tänd tomteloss. 
 
För dem som vill göra maräng själv:
5 äggvitor
5 dl socker
 
Ta 5 äggvitor och 2,5 dl socker och vispa till ett hårt vittskum. Häll sedan ner 2,5 dl socker lite i taget tills skummet är så fast och hårt att det inte rinner ur burken när du håller den upp och ner. Spritsa ut på bakplåtspapper och ställ in i ugnen i 1-1,5 h på 100 grader.
 
Enkelt, snygg och god tårta. 

Nyval?

TACK OCH LOV att det inte blir något nyval! Jag vet att det är lite sent och att nyheten kom i lördags men jag har varit i Värmland där elektronik inte fungerar. Vad glad jag blir att de var lite förnuftiga och höll hemliga mötet och äntligen förhandlat fram "Decemberöverenskommelsen" . Tydligen enligt svt.se så hade de förhandlat fram mer exakta regler för hur partier ska kunna rösta, att det ska bli enklare för en minioritetsregering att få fram sin budget och att utbrytningar ur budgeten inte ska vara möjligt. Men tydligen så är inte Vänsterpartiet och SD med på detta? SD okej, men Vänsterpartiet? Varför?
 
Ja helt ärligt så orkar jag inte läsa allt om varför, hur och var. Jag är bara glad att detta har förhandlatsfram, att det inte blir nyval 22 mars, att detta förhindrar SD att rösta knäppt igen och att detta sträcker sig över 2 mandatperioder.
 

19th Birthday och Glasstårta


Så här såg min födelsedag ut 21 December. Jag och mina vänner år middag 20 Dec. Potatis soppa med baguette och glasstårta till efterätt. Sen gick vi ut på harrys och dansade loss. Det här var nog min bästa födelsedag ever. Jag firade ju inte min 18 årsdag så detta blev som revansch. Och om inte alla hade varit så snälla och hjälpsamma, speciellt Fanny och Rebecka som gjorde soppan så hade jag typ stressad sönder. Så puss och tack. 

MacBook Air

 
Ingen blogg updatering för jag har fått en ny data. En MACBOOK AIR! Eller fått och fått.. Jag köpte en för mina egna pengar plus julklappspengar på mellandagsrean. Helt sjukt att folk köar 8.00 på morgonen inför rean. Fick säkert stå 15 min innan jag fick gå in på el giganten.
 
Jag hur som helst suttit de senaste dagarna och överfört alllt från den gamla till den nya. Hittade alltså mina bilder från att jag gick mina kurser i fotografi. Bilden ovan är en bild på min syrras öga. Plus att jag har fyllt år, firat jul och shoppas loss på mellandagsrean. 

Lussekatter

I vanliga fall så bakar vi lussekatter i flera omgångar för att det tar slut så snabbt. Men i år så bakade ingen tills jag själv tog saken i egna händer. Dem blev faktiskt väldigt goda och saftiga. Men det blev bara två plåtar då jag råkade göra dem väldigt stora. Vet inte ifall det spelade någon roll men jag hade nog gjort dubbelsats ifall jag hade vetat. 
 

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 100 g Arla® Svenskt Smör
  • 5 dl Arla® mjölk
  • 250 g Arla Köket Kesella® kvarg
  • 1 pkt saffran à 0,5 g
  • 12 dl strösocker
  • 12 tsk salt
  • 17 dl vetemjöl
  • russin
  • 1 ägg
 

Gör så här: 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i 35 bitar och baka ut till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.


Lånegarderoben

Bilderna är tagna från deras hemsida 
 
På malou igår (ja jag älskar efter tio) så var två tjejer på besök som har en ideel förening. Lånegarderoben. Ett bibliotek fast med kläder. Deras ändamål med detta bibliotek är att folk ska ändra sitt "slit och släng" tänk. Att man ska ändra sitt konsumerade. För om alla i världen skulle konsumera som vi i Sverige skulle det behövas 2,5 jordklot. Men det har vi inte. Det jag tänkte på var att det var en super bra idé för sånna som inte har så mycket pengar. För vissa märken som också jobbar med hållbar het skänker kläder till dem som t.ex. Filippa K!?!? mitt favvo märke!.
 
Det funkar så att de poppar upp på olika ställen i stan 1 gång var fjärde månad. Så man har de plaggen man lånar i 4 månader. alltså en "säsong"- Det man lånar betalar man som en självrisk för. Sen när de poppar upp nästa gång så tvättar man allt och lämnar tillbaka. De har secondhand, vintage och nya designer. Hur coolt? och hur bra!? Ni hittar deras egna hemsida här

Julklappstips

 
Jag handlade klart alla min klappar igår, så tänkte dela med mig om vad man kan ge bort. Ni hittar allt detta nelly.se och nordicfeel.se 

popcake maker C3

 
Nu när jag är hemma hela tiden under vinter semestern så bakar jag typ hela tiden. Mamma och pappa har inte semester än och syrran går i skolan, så mycket dötid. Så idag testade jag popcake maker från C3. Jag har alltid gjort cake pops med philadelphia och kakor. Men jag fick den här maskinen av min granne och testade nu att göra cake pops som "riktgia" muffins fast runda. 
 
Det vart helt okej. Det gick väldigt snabbt. 4 minuter i maskinen och du har perfekta runda muffinsbollar. Jag har ännu bara satt på pinnar. Jag tror inte att det blir super gott att doppa dem i choklad. Tänk er muffins doppade i choklad.. Tror att det skulle vara godare med creamcheese topping. Så ikväll ska jag springa till affären och köpa allt för att göra topping. Så länge får ni recept på dessa bollar. Man kan även göra dem med silikonformar. 
 
Ingredienser:
165 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver
60 gram strösocker
75 gram smält smör
1 dl mjölk
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
 
Häll allt i en bunke och vispa i 1-2 minuter. Häll ungefär 1-2 matskedar i maskinens hål om ni har en sån.

Bojkotta SD i media

Just nu kollar jag på efter tio och en av dagens gäster är Ruben Östlund, professor och regissör (bla filmen turist som går på bio nu). Och jag var bara tvungen att skriva om det han sa nu. Han sa att människan är inte rationell som många vill tro utan imiterande. Vi imiterar alltså undermedvetet allt vi ser på film, tv och läser i tidningen. Då tog han som exempel SD. Många blev nästan helt chokade över val resultatet tidigare i år. Han menade då att vi inte alls skulle vara det. För kollar man hur mycket tid olika partier fick i media jämfört med hur mycket röster de fick så stämde det överens. Det spelar alltså ingen roll om media rapporterar bra eller dåligt om SD, det räcker alltså med att de syns i media för att folk någonstans undermedvetet ska börja gilla dem. Jag tycker det är otroligt viktigt att olika medier tar sitt ansvar och tänker på detta. Att tänka på vad för slags propaganda man väljer att skapa. Hur Hitler kom till makten i Tyskland hände på ungefär samma sätt som nu. Inte för att Åkesson är som Hitler, men vem vet. Ingen anade nog att det skulle bli som det blev i Tyskland heller.  
 
Så från och med nu ska jag inte säga, skriva eller visa en endaste sak av SD. Jag ska bara skriva om bra partier. Och hoppas att alla stora medier gör likadant som aftonbladet, expressen och SVT. Bojkotta SD i media!

Let it snow

DET HAR SNÖAT IDAG. Vilket glädje rus! Synd att det inte kom mer, jag hade gärna velat åka pulka. Det är verkligen något man aldrig blir för gammal för. Jag har verkligen noll julkänsla inför julafton. Och det är verkligen pågrund av bristen på snö. Jag vill inte ha ännu en jul utan snö. Snön gör dessutom mörkret ljusare, vilket är bra för oss som känner obehag i mörktet. 
 
PH edit: Jag ville verkligen att någon skulle släppa kulan.. Tråkig final. Hen hade kunnat få 450 000 istället för 250 000. Fast det är ju grymt mycket pengar iaf. 

the Black bag

 
Jag är en sån där människa som inte köper en ny väska tills den gamla är helt utsliten. Och nu har det hänt! Min ända väska har gått sönder så nu använder jag min systers väska. Dessa godingar skulle inte sitta fel. Dröm väskan skulle vara celine.

Anna Kinberg Batra

 
Alla har väl vid det här laget läst om moderaternas förmodligen nya ledare Anna Kinberg Batra. Jag tycker det jättekul att en kvinna ses som favorit till denna position. Hon är andra kvinnan som har chans att leda Sverige efter Mona Sahlin. Men det finns saker hon har sagt och gjort i det förflutna som får mig att tvivla starkt på henne. Kan hon göra ett lika bra jobb som Reinfeldt? Kan hon leda Alliansen till val seger i vår? Jag tror inte det.
 
Jag vet att det är dåligt av mig att döma en person för handlingar som gjordes för flera år sedan. Men jag kan inte hjälpa det. -98 sa hon till exempel att "stockholmare är smartare än lantisar". Vilken offentligen person säger så? Säger man så, så förolämpar man ju i princip resten av hela Sveriges befolkning. Jag vet att det var över 10 år sedan och hon har erkänt att det var dumt. Men många är långsinta och kommer att minnas detta när hon sitter där. Ända sen hon blev favorit inför posten har klippet på Youtube när hon säger detta klickats över 100 000 gånger enligt SvD.
 
Och 2001 lämnade hon in en motion om att avskaffa CSN. Nu vet inte jag om CSN fungerade bra då eller inte. Men det jag har hört så fungerade det på samma sätt. Jag kan verkligen inte förstå hur hon kan tycka att det är bättre för studenter att låna privat från banker. Jag kan verkligen inte, hur jag en vrider och vänder. Det skulle aldrig fungera att låna så mycket pengar från en bank med ränta. Det slutgiltiga beloppet skulle ju nästan dubblas eftersom ingen kan betala tillbaka direkt efter sina studier. Jag är glad att motion avslogs annars hade jag aldrig sökt till universitetet idag.
 
Dessutom vet jag inte hur jag ska tycka om att hennes man är komiker. Alltså det är ju kul att hon är kär och har familj och så. Men han skämtar ju om deras sex liv och om deras kamp att få barn. Självklart kan detta få positiv inverkan då hon blir mer "mänsklig" a man of the people. Men jag kan bara inte ta det seriöst. Nu kanske det är jag som är dålig här och kräver att min statsminister ska vara någon slags övermänsklig robot utan error. Men på nått sätt är det så jag vill ha det. Människor gör fel ibland och ibland lite oftare, det känns otryggt när det har med mitt älskade land att göra.
 
Jag antar att bara tid kan visa ifall hon är värdig ledare eller inte. Jag har mina tvivel som sagt med önskar all lycka inför valet.
 

success is a journey not a destination

 
 
1,5 timmes kondtion idag. 30 min intervall på bandet och 1 h Dance aerobic. GUD vad jag älskar den klassen och GUD vad jag älskar instruktören. Jag kan vara på superdåligt humör men 1 h dance aerobic med Jesper och allt är som bortblåst. Dessutom känns det inte ens som en klass på ett gym, det känns mer som en klass man betalat för på ett dans center. Så duktig är han. Har dock hört rykten om att han är professionell dansare, så det förklarar saken.
 
Jag har hur som helst börjat träna inför 1 mil nästa sommar. Jag har alltid velat springa midnattsloppet, tjurruset och tjejmilen. Nu jäklar ska det hända. Till en början följer jag ett spring schema från tidningen iform. Jag körde samma schema förut inför vårruset förra året. Det funkar super så jag kör igen. Är på vecka 4 nu och så himla kul att märka resultat! För 1 vecka sen hade jag aldrig kunnat springa totalt 6 min!?!? Man blir ju bara ännu mer taggad. Här hittar ni schemat.
 

Håkan the movie

Igår var jag med Charlotte, Christine, Rox och Elin på Håkan the Movie som jag kallar den. Fan va bra den var! Jag älskade skiftningen mellan konserten och kommentarer. Man bara slungades in i känslan man hade på konserten och åter upplevde allt det goda igen. Charlotte syndes super bra 2 gånger men jag såg aldrig mig själv. Sad. Under konserten stod jag typ 3 m från scen tungan på höger sida. Detta var verkligen den bästa konserten jag varit på i hela mitt liv!

Gift inspo

 
Bild från Lexingtoncompany.com
 
Lexington Company har lagt ut en inspirations lista på deras hemsida hur man kan slå in sina presenter lite finare eller mer personligt. Jag hade t.ex. inte ens tänk på att man kan blanda två papper. Jättefint och smart! Ni hittar listan här
 

polkagris macron

Detta är det ända recept på själva macron marängen som jag faktiskt lyckats riktigt bra med. Det är med italensk maräng och ska tydligen vara enklare. Vilket det var också haha. Kom ihåg att tricket till fina skal är att verkligen låta smeten vila 1 h på plåten. Ett till tips är att sikta ihop mandelmjölet och florsockret innan om ni är som jag och måste vispa för hand med elvisp. Och att verkligen väga allt istället för att lita på dl mått. Håll koll på sockret också så att det inte bräns.
 
Macarons 
120 gram åldrad äggvita, uppdelad i två skålar 
35 gram strösocker 
150 gram strösocker till sockerlag
50 gram vatten 
150 gram mandelmjöl 
150 gram florsocker

Valfri fyllning. Jag gjorde polkagris ganache.

Macarons  
Sikta mandelmjölet ihop med florsockret. Ställ åt sidan sålänge. 
Vispa 60 g äggvita till ett vitt skum. Tillsätt 35 g strösocker under vispning.
Koka upp socker och vatten till socker lag utan att röra om. När lagen nått 118 grader så ta bort den och häll i marängen och vispa till den är kall. Kan ta mellan 15 till 20 min. Börja vispa på låg hastighet för att sedan höja den.
Rör ihop resten av äggen tillsammans med mandelmjölet med florsockret. Vänd ner i marängen. Rör inte för mycket, men var samtidigt inte rädda för att få ihop den jämt. Nu kan man färga den innan man spritas ut den på en plåt.
Fyll en sprits och spritsa ut små runda cirklar på bakplåtspapper. Ungefär lika stora som en 5 krona. Banka ur luft genom att ta hela plåten och slå i bänken.
Vila 1 h innan du gräddar plåtarna 1 och 1 i 10 min på 155 grader.
Låt dem svalna innan de tas bort från bakplåtspappret. 
 
Fyllning går att googla och bara fantasin sätter gränser här. Jag gjorde polkagris ganache. Värm grädde och häll i vitchoklad. Rör om tills att smält. Häll sedan i krossade polkagrisar. Väldigt krossade! Ställ i kylen för att stelna. Sen är det bara att fylla på.

Moroccanoil light

Alltså från ingenstans hittade jag en flaska med moroccanoil i badrummet som jag är ganska säker har stått där väldigt länge )den var väldigt dammig). Vilket var kul för mig eftersom jag velat köpa en länge. Så.. jag tog den! Dags att testa och se ifall denna produkt är så bra som alla säger.
 

Pepparkaks cheescake


Gjorde denna cheesecake för några dagar sen och herre vad god den va! 
 
Botten:
50 g kex (pepparkakor eller digestiv)
200 g pepparkakor
80 g smör, smält
 
Fyllning:
200 g philadelphia
3 äggulor
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
150 g vit choklad
3 äggvitor
 
Garnering: 
Pepparkakor
Apelsinskal
 
Gör så här:
Krossa kakorna och blanda med smöret. Grädda mitt i ugnen, i en löstagbar form på 24 cm i diameter, i 7-9 minuter.re
 
Blanda färskost, florsocker, äggulor, vaniljsocker, den smälta chokladen och grädde. Vispa sedan äggvitorna till ett fluff och vänd ner i den andra smeten.
 
Häll smeten i formen, riv apelsin skal över och ställ in i frysen ett par timmar. När det är dags för servering garnera med lite pepparkakor.
 
KLART



Lipton

Min syster är hemma idag från skolan, så jag fick äntligen lite sällskap på morgonen. Imorse till frukost testade jag liptons nya te sort. Vilket smakar päron och choklad. Riktigt god! 5 av 5. Än har jag inte smakat deras muffins te, men jag såg på affären att de säljer stora boxar med alla deras nyaste smaker. Ska nog köpa en sån. Idag kommer mamma hem från Warszawa också, Jippie, hoppas det finns något åt mig i hennes väska när hon kommer hem från Arlanda.

Antagning del 2

Jag glömde berätta om antagningen. Jag kom in på Stockholms universitet som jag glömde säga att jag sökt ens. Men jag kan inte släppa tanken om Lund, så jag tackade nej till SU och står som reserv till Lund. Så alla ni som kommit in på Lund, Tacka nej!

Kycklingfilé och sötpotatis

Kom hem från jobbet nu och vet ni vad? Jag sa upp mig! Jag jobbar min sista dag på fredag och efter det blir det massa äventyr som väntar. Tänka döda lite tid och visa vad jag lagade till lunch idag. Marinerad kyckling med ugnsrostad sötpotatis. Väldigt gott! Till det gjorde jag en yoghurtsås med honung, balsamico och vinäger. 

Antagning

 
Uppsalas universitet
 
Min kropp gör uppror just nu. Jag kan inte sitta, inte ligga, inte vila, inte gå, jag kan inte göra någonting. Jag är rastlös men ändå slut. Det är bara att vänta. Om några timmar får jag veta ifall jag kommer in eller inte. Jag har sökt till Uppsala, Lund och Karlstad. Samtliga ekonomie kandidatprogram. Jag hoppas så klart på Lund, för det är dröm skolan. Men Karlstad skulle också funka, med tanke på hela min släkt som bor där. Och Uppsala är så nära att jag kan bo kvar hemma. Najs att inte behöva ta studie lån. Men kollar man på skolorna så är ju Lund och Uppsala helt klart coolare. Lite mer Hogwarts style.
 
Jag tror helt ärligt att jag inte kommer komma in på Lund, men man kan ju alltid hoppas. Kommer jag inte in så blir det högskoleprovet i vår och ett till försök till hösten. Jag är ju bara 18 så världen går inte under bara för att jag inte kommer in nu. Men nästan.. hehe
 

Bärvatten


Var ju tvungen att testa detta efter att trenden syns på varje träning/hälso/mode blogg i Sverige. Visade sig att det var otroligt fräsch och gott. Nästan som en bit av sommaren så hör i vintertid. 

Gymnaiset hjälper inte vuxenlivet

Missförstå mig inte, jag älskade skolan. Jag tyckte speciellt om matte, naturkunskap och mina media ämnen där jag kände mig smart och bra. Men nu efter skolan, har det hjälpt mig? Nej, det har det inte. Det närmsta användande jag har kommit till matten är när det är rea och förändringsfaktor kommer händigt. De ända ämnen som jag helt ärligt kan säga var nödvändiga är Svenska och Engelska.
 
Skolan tycks ju vara ett ställe som ska förbereda oss inför kommande vuxenliv. Men har skolan lärt mig betala fakturor? Nej. Har skolan lärt mig hur jag ska skriva ett CV korrekt? Nej. Skolan har inte ens hjälp i hur man ska söka ett jobb. Det är här kan bli bättre.
 
Behåll matte, fysik, svenska, biologi och allt därefter. För det är bra ifall man bestämmer sig för att plugga vidare på en gång. Men för dem som vill jobba nått år efter blir helt nollställda. Nästan i chock. Man går från att vara i topp och veta allt i gymnasiet till nollkoll efter studenten. Jag säger: lägg till fler vuxen förberedande kurser för egna valet.
 
Den ända kursen min skola hade som faktiskt hjälp efter "skollivet" är mental träning. Som då kändes som en ganska oseriös kurs, men som i efterhand faktiskt kommit till nytta. Skolorna borde erbjuda kurser i CV och PB skrivande alternativ att det ska få större roll i Svenskan. En kurs i hur man skaffar bostad skulle också hjälpa. Eller så skapar man en ända lång 100 p kurs som innehåller allt som har med vuxenlivet att göra. För att sedan erbjuda den till alla tredje ringare.

Önskelista 2014

1. Handukar från lexington, 2. Doftljus från voluspa, 3. Gummistövlar från hunter, 4. En karaff, 5. Parfymen Daisy från Marc Jacobs


Nyval mars 2015



Jag blir arg, ledsen och rädd. Att Sverige ska behöva genomgå ett nyval i moderntid är något som inte ska behöva hända. Politikerna har gått från att tänka på Sveriges bästa, till sitt egna bästa. Är nyval bäst för Sverige? NEJ. 

Sverige har utåt sett alltid verkat som ett klokt, rationellt land. Vi är ett land många andra ser upp till. Hur tror ni detta påverkar det? Ett land med politiker som beter sig som bortskämda dagis barn utan noll vilja till sammarbete? Ja, jag är rädd. Vi befinner oss i ett politiskt vakuum där sånna som jag hamnar kläm. När ett land befinner sig i ett instabilt läge känns det naturligt att ekonomin blir instabilt också. Då är det sånna som jag företag varslar bort. Vi unga utan fast anställning. 

Jag tycker detta påvisar att vårt politiska system vi har idag inte håller måttet. Uppenbarligen har nått gått fel med block när en minioritetsregering inte får/kan styra. Men detta är inte bara SDs fel, eller Löfvens fel. Jag lägger lite skuld på M också. Ett parti utan ledare. Hur blev det så här? Kaos. 

Ja, jag är rädd. För vad ska min generation växa upp till när allt Sveriges främsta förebilder gör, är att skuldbelägga varandra istället för tänka ut en lösning bästa för Sverige? Jag vet inte ens om jag vill rösta nästa år, men jag vet att ifall folk röstan på SD igen så lämnar jag landet förgått. 

Och låt mig påpeka att jag röstade på alliansen, men mitt förtroende för dem har sjunkit efter deras lilla stunt som bara gynnar dem röst mässigt.. #saknarfreddan

RSS 2.0